Saqib Mahmood fra Pakistan er i færd med at skrive sin ph.d.-afhandling på Risk and Safety Management-uddannelsen på AAU Esbjerg. Han arbejder bl.a. på en model for risikovurdering, når der er store forsamlinger på Rådhuspladsen i København. Foto: Line Jørgensen, AAU Esbjerg.

Vestjysk uddannelse i katastrofestyring er et internationalt hit

På uddannelsen Risk and Safety Management ved Aalborg Universitet (AAU) i Esbjerg lærer studerende at gennemskue komplicerede risikoscenarier og forebygge ulykker. En unik kombination af ingeniørfag, organisationsteori, statistik, økonomi og sundhed tiltrækker studerende fra hele verden.

Lagt online: 29.01.2020

Det er bedre at forebygge end at helbrede – og forebyggelse kræver viden. Det er præcis hvad masteruddannelsen i sikkerheds- og risikostyring på AAU Esbjerg handler om. Her får studerende indsigt i både ingeniørfaglige, økonomiske, statistiske og social- og sundhedsfaglige områder på højt niveau, så de kan analysere krise- og katastrofesituationer og forebygge ulykker i fremtiden.

Uddannelsen er et samarbejde mellem AAU Esbjerg og Syddansk Universitet og er primært målrettet ingeniører og bygningskonstruktører. Den er dog også interessant for et meget bredt segment, forklarer Anders Schmidt Kristensen, der er forsker og underviser tilknyttet uddannelsen ved AAU Esbjerg.

- På Risk and Safety Management er der en meget holistisk tilgang til risikostyring. Vores studerende lærer både at anvende avancerede sandsynlighedsbaserede metoder og at se mønstre i tal over tid. Samtidig er der også stærke elementer af organisationsteori, sundhed og kommunikation, som gør, at de studerende efterfølgende kan gå direkte ud i erhvervslivet og tilføre virksomheder stor værdi, siger han.

DSB-katastrofe som eksempel

Anders Schmidt Kristensen nævner katastrofen 2. januar 2019, hvor et DSB-tog kolliderede med en godsvogn på Storebælt som et eksempel på et ulykke, som de studerende typisk vil arbejde med for at forebygge at noget lignende kan ske igen.

Ved at analysere de tekniske aspekter af hændelsen og se på strukturer omkring sikkerhedstjek, vedligehold, arbejdspres, vagtplaner osv. lærer de studerende at udarbejde procedurer, der lærer af fortidens fejl og at identificere sikkerhedsproblemer inden de opstår.

- Det handler om at skabe en sikkerhedskultur og en robusthed. Og om at synliggøre, at sikkerhed også er en god forretningsmodel, forklarer Anders Schmidt Kristensen.

- Udover tragiske personulykker er uheld også årsag til dyre nedbrud, dårlig CSR og har en lang række andre negative og fordyrende konsekvenser. Derfor er det en del af uddannelsen, at de studerende skal lære at italesætte, hvorfor det er vigtigt at følge procedurerne og arbejde for, at sikkerhed bliver til en naturlig del af en virksomheds kultur.

International succes

Uddannelsen i risikostyring begyndte i 2014, og siden det første hold studerende dimitterede i 2016, har AAU Esbjerg hvert år udklækket 20 nye mastere i Risk and Safety Management,. En stor del er efterfølgende blevet ansat i store virksomheder som Simens, Carlsberg eller Novo Nordisk – enten herhjemme eller i udlandet.

- Uddannelsen tiltrækker studerende langvejs fra. Der kommer studerende til Esbjerg fra København, Aarhus og andre større byer, men også ude fra den store verden. De seks år, vi har tilbudt uddannelsen, har vi haft studerende fra Kina, Venezuela, Indien, Bangladesh og mange steder i Europa.

Gode karrieremuligheder

En af de studerende, der har taget turen til det vestjyske er Saqib Mahmood, der oprindeligt er fra Pakistan. Efter at have taget en kandidatgrad i økonomi på Københavns Universitet, gennemførte han masteruddannelsen i Risk and Safety Management på AAU Esbjerg i 2017. Lige nu er han i gang med at færdiggøre sin ph.d. i Esbjerg og satser på en karriere indenfor området.

- Uddannelsen åbner for en lang række karrieremuligheder for mig i hele verden. Risiko- og sikkerhedsstyring er et område i enorm udvikling og meget stort potentiale i fremtiden, og AAU er kendt som et af verdens absolut bedste universiteter, når det kommer til ingeniøruddannelser, siger han.

Eksporterer sikkerhed til Bangladesh

Sikder Mohammed Tawhidul Hassan er i færd med at gennemføre uddannelsen på et Danida-stipendiat som led i et samarbejde mellem Beskæftigelsesministerierne i Danmark og Bangladesh.

Til daglig arbejder han med at forbedre arbejdsforholdene i tekstilindustrien i Bangladesh, og når han afslutter sin ph.d. ved udgangen af denne måned, tager han hjem med en dybere forståelse af, hvordan risiko konkret kan forebygges.

- Det bedste ved uddannelsen er, at den hele tiden tager udgangspunkt i virkelige situationer. Det betyder, at man lærer at gennemskue komplekse systemer. Jeg har også sat stor pris på, at fagene dækker så bredt, og at de studerende kommer med mange forskellige faglige baggrunde. Det giver en høj grad af vidensdeling de studerende imellem, siger han.

- Nu skal jeg tilbage til Bangladesh og gøre min viden tilgængelig for andre, så vi kan få taget hul på de uløste udfordringer med sikkerhed på arbejdsmarkedet.

Læs mere om uddannelsen Risk and Safety Management