Supergruppe på AAU Esbjerg modtager legat fra De Frie Erhvervs Investeringsfond

Ved dimissionen blev et legat på 5.000 kr. uddelt af De Frie Erhvervs Investeringsfond i Esbjerg. Fonden ønsker at støtte og udvikle erhvervslivet i Esbjerg ved at uddele et legat til en person/gruppe, der har studeret i Esbjerg, og som vil bo og arbejde i området.

Lagt online: 29.06.2018

Sektionsleder Jens-Bo Holm Nielsen fra Sektion for Energiteknik og Elektroniske Systemer overrakte checken på 5.000 kr. til de fire glade afgangsstuderende fra energistudiet - retning Offshore Energy Systems: Jesper Kirkegaard Jensen, Kasper Jessen, Kasper Laugesen og Signe Møller Mortensen.

”Vi er meget glade og stolte over at modtage legatet”, siger Kasper Laugesen: ”Det betyder en stor anerkendelse af det arbejde, vi har gjort, og det er især dejligt, at indstillingen kommer fra vores professorer og faglige sparingspartnere på uddannelsen”.

Gruppen har netop afsluttet deres kandidatuddannelse med et flot 12-tal for deres afgangsprojekt om modellering og regulering af offshore vindmøller monteret på et flydende fundament. Det er bl.a. dette projekt, hvori gruppen gentagne gange har vist tværfaglighed på et meget højt niveau, som har været medvirkende til, at de blev indstillet til legatet. I projektet, som de energistuderende har arbejdet målrettet med siden 5. semester, har de i AAU Esbjergs offshore laboratorium undersøgt hvordan forskellige vind- og bølgeforhold påvirker fundamentets og mølletårnets bevægelser. Det er viden, der er vigtig i forhold til at kunne designe en optimal og holdbar vindmølle. Gruppen har således været en betydelig faktor for at Institut for Energiteknik nu har en fuldt fungerende skalamodel af en vindmølle på et flydende fundament, - en testopstilling der forskningsmæssigt er på allerhøjeste internationale niveau.

”Vi har selv designet modelvindmøllen i skala 1:35”, fortæller Jesper Kirkegaard Jensen: ”Møllens fundament har vi fået fremstillet hos et lokalt firma, selve nacellehuset er bygget på AAU i Aalborg, men vingerne har vi selv 3D printet her på AAU Esbjerg. Det har været en spændende proces. Desuden har vi også optimeret laboratoriets vindvæg, så testforholdene nu er endnu tættere på de virkelige forhold på havet”.

Et andet konkret resultat af projektet er en videnskabelige artikel med fokus på validering af en model for en flydende vindmølles bevægelse, som gruppen indtil videre har fået udgivet. Resultaterne heri præsenteres senere ved den højt renommerede IEEE Control Technology and Applications konference til august 2018. Det er dog ikke gruppens første videnskabelige udgivelse. Allerede på 3. semester fik de udgivet en videnskabelig artikel på basis af deres semesterprojekt om forlængelse af batterilevetid på mobiltelefoner vha. solceller og bevægelsesenergi.

Sammen med gruppens nysgerrighed og læring nævnes også de studerendes formidlingslyst som baggrund for indstillingen til legatet. Gruppen har altid været frisk på at deltage i universitetets formidlingsaktiviteter så som Åbent Hus og rundvisninger, hvor de med stort engagement har fremvist deres projekt og resultater på en klar og konkret facon. De er desuden blevet kendte ansigter på gangene efter at have deltaget i flere forskellige film og reklamer for Aalborg Universitet.

Efter kandidateksamen og en velfortjent sommerferie skal Jesper Kirkegaard Jensen starte job som ingeniør hos Ørsted Wind Power. ”For os andre må vi se hvad fremtiden bringer” siger Kasper Laugesen: ”vi er åbne for både jobs inden for offshore-branchen men også for en ph.d. hvis der skulle åbne sig muligheder for det.”