Esbjerg Universitetspris 2018

Ph.d.-studerende Jesper Liniger fra Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet Esbjerg hædret med Esbjerg Universitetspris.

Lagt online: 22.11.2018

Torsdag d. 22. november blev ph.d.-studerende Jesper Liniger, M.Sc. Eng., hædret med Esbjerg Universitetspris ved en prisuddeling på SDU i Esbjerg.

Prisen uddeles hvert år til en fremragende studerende ved henholdsvis Aalborg Universitet Esbjerg og Syddansk Universitet Esbjerg for at fremme erhvervsrettet forskning i innovation, kompetence og internationalisering.

Jesper var blevet indstillet til prisen af leder for Sektion for Energiteknologi ved Aalborg Universitet Esbjerg, Jens Bo Holm-Nielsen, lektor ph.d., på baggrund af sit ph.d.-projekt i samarbejde med Hydratech Industries Wind Power, hvor han har udviklet matematiske algoritmer til at forudse fejl i vindmøller, inden de opstår.

Mere konkret omhandler ph.d.-projektet design af pålidelige hydrauliske pitch-systemer til vindmøller. Det er de systemer, som sørger for at dreje vindmøllevingerne til den optimale vinkel i forhold til vinden. Det er samtidig de systemer, som sikrer at møllen ikke kommer ud af kontrol, når vinden bliver for kraftig. Pitch-systemer er desværre også de systemer, der forårsager flest fejl og mest nede-tid for vindmøller generelt, men med Jespers algoritmer kan både sikkerheden for vindmøller øges, samtidig med at den samlede energiproduktion kan øges.

Hos Hydratech Industries Wind Power, som er en stor leverandør af pitch-systemer til vindmølleindustrien, arbejdes der pt. med at implementere flere af Jespers algoritmer med henblik på afprøvning i deres systemer.

Ud over Jespers forskning har han også været involveret i formidling af natur- og ingeniørvidenskab til børn og unge, bl.a. tekniske systemer og robotter. Senest har han været involveret i First Lego League Scandinavia, hvor han har bistået en 6. klasse på Ådalsskolen ved deres deltagelse i konkurrencen.

- Jeg er rigtig glad for prisen, fortæller Jesper og fortsætter. - Jeg har aldrig fået en pris før, så det er et kæmpe skulderklap. Det betyder meget for mig, at der er blevet lagt mærke til den forskning, jeg har lavet de seneste tre år.

Det er ikke endeligt besluttet, hvad Jesper vil bruge prisen på 25.000 kr. til, men det bliver sandsynligvis til en eller flere udlandsaktiviteter. - Jeg har altid godt kunnet tænke mig at rejse til Japan. De har flere relevante energikonferencer, som det kunne være interessant at deltage på. Med pengene fra Esbjerg Universitetspris vil det betyde, at jeg har mulighed for at tage min kone og børn med derud, slutter han.

FAKTA

Jesper Liniger var en lidt usædvanlig studerende på Aalborg Universitet Esbjerg, idet han valgte at tage turen fra AAU i Aalborg til AAU i Esbjerg og ikke omvendt. Jesper er uddannet kandidat i elektromekanisk systemdesign på AAU i 2011. Herefter har han haft jobs som ingeniør hos bl.a. Danfoss og MacArtney A/S, inden han valgte at læse en ph.d. i energiteknologi på AAU Esbjerg.

Jesper blev umiddelbart efter sin ph.d. i maj ansat som adjunkt ved Institut for Energiteknologi på AAU Esbjerg, hvor han forsker og underviser.

Den anden prismodtager fra SDU var Clara Josefine Feldmann, MSc in Environmental and Resource Management, som modtog prisen på baggrund af sit masterprojekt.

Bag prisen på i alt 50.000 kr., der har til formål at fremme erhvervsrettet forskning i innovation, kompetence og internationalisering, står Esbjerg Erhvervsudvikling og en række fonde.