De fire AAU Esbjerg-studerende fra venstre Sigurd S. Klemmensen, Fredrik F. Sørensen, Kenneth Schmidt og Malte S. R. von Benzon fik prisen på 25.000 kr. overrakt af Siemensfondens bestyrelsessekretær Karina Lødrup. Foto: Sanne Holm Nielsen, AAU.

AAU Esbjerg-studerende modtager pris til at udvikle robot til offshore-industrien

​Fire studerende fra Aalborg Universitet (AAU) Esbjerg skal udvikle en robot, der kan løse et af offshore-industriens store problemer.

Lagt online: 11.02.2020

Tang, muslinger og anden form for begroning i havet er en konstant og omkostningstung gene for alle firmaer, der arbejder med offshore-energisystemer. Problemet er, at bølgernes belastning på undervandsstrukturerne øges, når de er begroet med fx tang og muslinger. Dermed øges risikoen også for, at strukturerne over tid går i stykker under presset.

Boreplatforme, vindmølleparker og bølgeanlæg skal regelmæssigt rengøres for ikke at gro helt til i marine organismer, og det koster typisk de firmaer, som arbejder med offshore energi, trecifrede millionbeløb om året. En stor del af omkostningen går til mandskabet, der styrer de undervandsrobotter, som spuler begroningen af.

Men måske findes der en bedre løsning?

Med en pris på 25.000 kroner fra Siemens Fonden skal de fire AAU-studerende, der har deres daglige gang på AAU’s campus i Esbjerg, udvikle automatiserede undervandsrobotter, som automatisk holder blandt andet boreplatforme og vindmølleparker fri for havets dyr og planter.

- Den optimale løsning vil være at udvikle en undervandsrobot, som man bare smider i vandet, og den så helt af sig selv holder de forskellige strukturer fri for bevoksning, uden at det kræver en operatør til at styre den. Det er det, vi er i færd med at udvikle, forklarer en af de fire studerende, Sigurd S. Klemmensen fra Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet i Esbjerg.

Sigurd S. Klemmensen skal sammen med hans medstuderende Kenneth Schmidt, Malte S. R. von Benzon og Fredrik F. Sørensen realisere det ambitiøse projekt i forbindelse med deres speciale, som afsluttes til sommer.

Billede af undervandsrobotten

Robotten er allerede bygget

Gruppen af studerende fra Aalborg Universitet Esbjerg er allerede godt i gang med at komme på en løsning på problemet, og projektet bliver realiseret i et samarbejde med klyngeorganisationen for energiproduktion, Energy Innovation Cluster i Esbjerg samt virksomhederne Sub C Partner A/S, TOTAL E&P Danmark og Siemens Gamesa Renewable Energy A/S.

Indledningsvist har Sigurd, Kenneth, Malte og Fredrik udstyret en undervandsrobot fra universitetet med både en højtryksrenser og flere propeller til at holde robotten fast positioneret i vandet, så den ikke bliver skubbet væk, når højtryksrenseren først går i gang med at fjerne tang og muslinger.

Med pengene fra Siemens Fonden kan de studerende nu også købe et GPS-system og en sonar til at fodre robotten med data, der gør det lettere at fuldautomatisere kontrollen med den.

- Vi har allerede nu vores undervandsrobot, som vi skal afprøve i virkelige situationer for at identificere, hvor den i arbejdet med en højtryksrenser støder på problemer. Og så skal vi finde ud af, hvordan vi løser dem, fortæller Sigurd S. Klemmensen.

En automatiseret robot kan gøre det bedre end et menneske

I løbet af det afsluttende år på universitet vil Sigurd S. Klemmensen og hans medstuderende arbejde med programmeringsdelen i udviklingen af robotten samt teste den i offshore-forhold.

Se listen